Gå til hovedindholdet
MENU
Aula_close Layer 1

Den styrkede pædagogiske læreplan

Det pædagogiske arbejde i Børnehuset Vesterbro 

Pr. 1. januar 2025 er der sket en række ændringer i dagtilbudsloven. 
Med lovændringen ophæves kravet om, at den pædagogiske læreplan skal være skriftlig og offentliggjort, samt kravet om at lederen af dagtilbuddet er ansvarlig for at foretage og offentliggøre en evaluering af arbejdet med den pædagogiske læreplan hvert andet år, herunder at sikre løbende dokumentation. 

Det ændrer dog ikke ved at vi stadig arbejder med en pædagogisk læreplan og evaluering af denne samt året der gik. I 2024 gennemgik vi systematisk vores "gamle læreplan", med henblik på at gøre den mere læsevenlig, og udfra "keep it simple". Vi ønskede at skabe et dokument der var mindre "ord tungt" og mere konkret, værdibaseret og en form for daglig køreplan for medarbejderne i huset, samt en rettesnor for hvad man som forældre kan forvente af det pædagogiske arbejde i huset. Det er der kommet nedenstående dokument ud af:

Læreplan for det pædagogiske arbejde i Børnehuset Vesterbro 2025

At skabe Byens Bedste Børneliv er vores vision. Vi arbejder hver dag for, at vores børn skal have den bedste vuggestue og børnehave, og vi vil gerne huskes som stedet, hvor man fik lov til at blive sig selv, til at lege, lære og leve. 

Vores opgave er at arbejde nærværende, bevidst, ansvarligt og professionelt med stemningen i huset og energien hos børnene, vi møder børnene sensitivt, relationelt og med relevante aktiviteter hver dag, hele dagen.

Vores pædagogiske praksis bygger på at være til stede sammen med børnene i nuet, det gør vi med gode rutiner, tryghed, nærvær og genkendelighed for børn og voksne. 

For at ovenstående skal lykkes har vi i flere år arbejdet med det, vi kalder fælles faglighed - en koordineret  og systematisk tilgang til det pædagogiske arbejde i huset med løbende refleksion over:

  • Hvad skal børnene have ud af dette, altså barnets perspektiv?

  • Hvordan er de Nationale Læreplanstemaer jf. Dagtilbudsloven i spil?

  • Hvad er det pædagogiske personales rolle og position?

  • Hvordan ved vi hvad børnene kalder på pt.? 

(fx fra TOPI, sprogvurderinger eller data indhentet fra hverdagens aktiviteter, observationer og børnenes udtalelser og interesser)

Vi tror på, at det gode børneliv handler om, at barnet får mulighed for at være og fordybe sig. Og det kræver en fælles koordineret faglighed på baggrund af husets værdier, kontinuerlig pædagogisk planlægning, med en opmærksomhed på gruppeopdelinger og størrelserne af børnefællesskaber. 

Vi er ansvarlige for at skabe lege- og læringsmiljøer i trygge rammer, hvor børnene udvikles, dannes og udfordres. Hvor nysgerrigheden bliver vækket og fantasien får lov at blomstre. Hvor venskaber og nære relationer vægtes – set i børnenes perspektiv og i et stærkt fællesskab.

Vi arbejder med dagligt at skabe kvalitative lege- og læringsmiljøer for børnene, så de selv kan navigere og agere kompetent i deres vuggestue og børnehave. Det betyder bl.a. at legetøj, bøger og materialer er synligt og placeret så børnene kan se og finde det selv.

Alt sammen så vores børn kan opleve en spændende og lærerig hverdag 

 

”God pædagogik er planlagt pædagogik”

God pædagogik kommer ikke af sig selv, for god pædagogik er planlagt pædagogik, der er oplyst, informeret og gennemarbejdet på baggrund af evalueringer og viden. 

Vi tror på, at god pædagogik er planlagt pædagogik, og vi arbejder derfor med, at det pædagogiske arbejde i huset er tilrettelagt på tre niveauer:

  • Børnehusets Læreplan 

Vores pædagogiske kerneopgave

  • SMTTE

Konkret fokus med tema for en given periode, målsat med den pædagogiske metode

  • Aktivitetsskemaer

  • Ugentligt detaljeret overblik, over hvordan vi griber hverdagen an, hænge synligt foran stuerne på de hvide tavler.

For at lykkes med denne planlægning, holder vi nedenstående pædagogiske møder hvert år:

  • Stuerefleksionsmøder med fokus på børnenes trivsel, samt justeringer af og tilrettelæggelse i hverdagen (hver 4. uge)

  • Pædagogiske lørdage med større fokus og opgaver (2 om året)

  • Pædagogiske aftenmøder med fokus på refleksion, ny viden og koordinering i arbejdsfællesskabet (5/6 om året)

  • Pædagogiske dagsmøder, først stuevis herefter på tværs i afdelingen, med konkret målsætning og planlægning for perioden (3 om året)

 

 

Vigtigheden af evaluering i det pædagogiske praksis

En god praksis begynder altid med en fokuseret evaluering. Vi arbejder med at ”samle vores viden op”, hvad enten det er i form af børnenes udtalelser, det vi ved fra hverdagen og børnenes dagsform, TOPI, sprogvurderinger eller pædagogiske møder med fokus på evaluering af et konkret tema eller område af vores pædagogiske praksis.

Vi har fornøjelsen af, at mange af os har arbejdet i Børnehuset i mange år, og dermed også bærer historien og kan huske de forskellige fokus vi har haft gennem tiden, denne viden bruger vi naturligvis til at udvikle og forfine praksis. 

 

Lege- & læringsmiljøer

Vores fysiske lege- og læringsmiljøer i Børnehuset er rammerne for den gode dag. Vi arbejder bevidst og kontinuerligt med hvordan de skal indrettes, så de bedst understøtter børnenes leg, fantasi, udvikling og hvad der rør sig i børnegruppen pt.

Det pædagogiske personales opgave er ikke blot at indrette og rydde op, men også at være opmærksomme på ”klar til det næste”, så rum, legetøj og indretning er klar til at børnene kan navigere og agere kompetent i rummene igennem hele dagen.

Vi har gennem de seneste år arbejdet med, hvordan vi agerer som fysiske rollemodeller for børnenes motoriske og fysiske udfoldelse og læring, samt vigtigheden af, også indenfor, at indrette til lege, der har motorikken og kroppen i fokus.

 

Forældre samarbejdet i hverdagen 

Vi har ansvaret for at alle, forældre og børn, bliver trygge og føler sig set i Børnehuset. Det er en gammel sandhed, at når forældrene føler sig trygge og mødte i vuggestuen eller børnehaven, signalerer de det til børnene, trygge forældre medfører trygge børn. Og vi skal sammen sikre de trygge overgange i barnets liv. 

Vi skal sikre, at det, vi allerede ved, og som barnet kender og trives i, bliver fastholdt i overgangene fra hjem til vuggestue, fra vuggestue til børnehave og endeligt fra børnehaven til KKFO & skole.

Vi arbejder naturligvis med, at der skal være plads og tid til at være ny i vuggestuen eller børnehaven, og prioriterer tid til at være ekstra sammen med barnet og forældrene, så forældre og barn kan finde sig trygt til rette i Børnehuset Vesterbro. 

Det er flere år siden vi første gang lavede aftalen med forældrerådet om, at vi skal lykkes sammen, hvilket bl.a. betyder at vi skal se os selv som naturlige og tætte samarbejdspartnere, hvor det er mere naturligt at vi gør tingene med hinanden, end for hinanden. Det betyder også at forældrene altid er velkomne til at være med i Børnehuset.

I Børnehuset Vesterbro har vi en engageret forældregruppe, samt et ambitiøst og arbejdsomt forældreråd. Forældrerådet arbejder sideløbende med det pædagogiske personale med dialog, refleksion og den pædagogiske hverdag, som vi planlægger og tilbyder børnene i Børnehuset.

 

Børn kan komme i udsatte situationer

Alle børn kan komme i udsatte situationer, det kan fx være overgangen fra hjem til vuggestuen eller videre til børnehaven, men det kan også være større og mere vedvarende vilkår, der skaber en udsat position og situation for barnet. Det er altid vores opgave som pædagogisk personale, at sikre barnet de bedste betingelser og muligheder for at lykkes. 

Og de allerførste der ved, hvis vi har en bekymring, vedr. et barns udvikling, trivsel eller hverdag er naturligvis forældrene. Vi har en aftale i Børnehuset Vesterbro om, at forældrene altid er de første og nærmeste samarbejdspartnere, og derfor vil forældrene altid være tidligt inddraget og informeret, inden vi evt. kontakter tværfaglige & eksterne samarbejdspartnere. 

Uanset hvilken sammenhæng er det, det pædagogiske personales opgave at arbejde bevidst, ansvarligt og professionelt med barnets trivsel og udvikling. Det er altid vores ansvar at sikre den gode stemning, kunne arbejde bevidst og reflekteret med børnenes energi og udvikling, samt sikre at vi lykkes sammen.

billede